Visie: From Leadership to Fellowship

Fellowship of the RingLeadership versus Fellowship

Leadership is prachtig want goede leiders genereren goede volgers. Een goede leider inspireert zijn medewerkers met zijn visie en krijgt hen warm om deze visie te volgen. Alleen is dit niet langer voldoende om mensen te blijven motiveren en uitdagen. Er is iets nodig wat ik Fellowship zou willen noemen.

Wat versta ik hieronder? Fellowship wil zeggen dat iedereen vanuit zijn persoonlijke waarden en vanuit zijn persoonlijke visie een link maakt met de visie van het bedrijf. Zo vertrekken mensen op een persoonlijke zoektocht.

Inspiratiebron

Mijn inspiratie voor dit concept over leiderschap haal ik uit de film "Fellowship of the Ring". Hierin vat een zeer uiteenlopend pluimage aan personen samen de avontuurlijke tocht aan om de Ring te vernietigen. Frodo was niet echt de stoere leider maar iedereen binnen zijn team was op zijn manier een held. Iedereen vertrok op zijn eigen strijd tegen het kwaad. Elk individu van het genootschap kreeg het moeilijk tijdens de tocht en toch bleven ze er allemaal voor gaan. Ze waren zelfs bereid hun leven te geven voor hun missie. Het grotere geheel bracht hen samen en inspireerde elk van hen.

Wat is Leadership?

Ik heb in mijn leven veel schitterende leiders ontmoet: inspirerend, intelligent, met veel respect en bezorgdheid voor mensen. Ik heb ook veel leiders getraind en gecoacht. Ik genoot ervan om deze mensen in hun kracht te zetten en te helpen hun doelen te bereiken. Wat ik zag is spectaculaire verbetering in de resultaten, in de relaties met hun medewerkers, in het functioneren van hun teams. Ze realiseerden bedrijfsdoelen waarvan ik versteld stond. Ze speelden het spel uitmuntend: change management, inspirerende visie, baanbrekende doelstellingen, ... Ze zorgden voor de drive en de energie om de hele organisatie achter hun visie te krijgen.

Wat is Followship?

Goede volgers geven alles zolang ze gestimuleerd worden en beloond worden door de leider. Ze werken mee om grenzen te verleggen, gaan verder dan ze zelf geloven en genieten mee van de doorbraak. Alleen, van zodra de leider doorgroeide leidde dit vaak tot een serieuze dip in de performantie van het systeem. Zodra de persoonlijke drive van de leider wegviel, viel ook de spirit weg in de organisatie. Het was alsof de organisatie uitbolde op de resten van de persoonlijke energie van de leider. Op één of andere manier was de leider er niet in geslaagd om de spirit duurzaam te maken.

Wat versta ik onder Fellowship?

Ik hoor steeds meer dat mensen moeilijk te motiveren zijn. Ik ondervind het tegendeel. Kennismedewerkers en jongeren vallen niet meer voor de hiërarchische druk van hun leiders. Dat is al een tijdje zo. Mensen zijn niet meer geneigd zomaar een leider te volgen, ze zoeken vanuit de veelheid van opportuniteiten naar wat hen echt aanspreekt. Mensen worden gemobiliseerd vanuit hun persoonlijke waarden, ze willen niets liever dan deze verbinden aan gemeenschappelijke waarden. De jongere generatie is zich heel bewust van de eigen waarden. Als je hen hierop kan aanspreken zijn ze bereid ervoor te gaan. Zie maar naar welke bewegingen er kunnen ontstaan vanuit het internet, zolang ze mensen aanspreken op hun waarden. Tot betogingen en revoluties toe.

Dit vraagt een nieuwe manier van leidinggeven. Als leider moet je zowel luisteren als inspireren, vanuit een echtheid en authenticiteit, die veel verder gaat dan coachend leidinggeven. Als leider ga je een partnership creëren vanuit gemeenschappelijke waarden. De visie wordt niet langer door de leider of het management team alleen gegenereerd en uitgedragen maar vertrekt van ieders' persoonlijke drive. Co-creatief partnership is als een kernreactie. De leider is dan niet langer de energiebron maar eerder de katalysator die het ganse proces op gang brengt. Het samenvloeien van inspiratie van alle betrokkenen, het mogen bijdragen vanuit ieders persoonlijke sterkte genereert een drive die niet zal stoppen wanneer de leider vertrekt.

Gevolgen voor ontwikkelingstrajecten

We moeten bijgevolg niet enkel onze leiders ontwikkelen maar iedereen in het systeem mag en zou eigenlijk moeten meegroeien. Zo kan iedereen vanuit zijn waarden en zijn eigen talenten kiezen bij welk Fellowship hij zich wil aansluiten.

BEDRIJFSGEGEVENS

Kon-Kiki
Manestraat 28
3540 Herk-de-Stad

T.+32 498 517 365
kris(at)konkiki.be

BTW BE0808.076.019
Follow me on LinkedIn

COACHINGREIS

Reizen, wandelen en coachen: mijn  passies verenigd

Ontdek het coachingweekend

Op stap met de camper